Culoarul Rucăr-Bran

Culoarul Rucăr-Bran este situat în grupa Bucegi a Carpaților Meridionali, el separând Masivele Bucegi și Leaota de Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Păpușa.

Cadrul natural prezintă particularități datorită îmbinării diferitelor forme de relief.

Pe lângă trasee montane numeroase și sate pitorești.

CASTELUL BRAN – Castelul lui Dracula

Castelul Bran este amplasat la intrarea în pasajul  Rucăr-Bran, pe drumul ce leagă Braşov de Câmpulung, incadrat de culmile munţilor Bucegi si Piatra Craiului. Bran se gaseşte la mai puţin de 30 km de Braşov, pe drumul naţional DN73, plecând din Braşov spre vest  prin cartierul Bartolomeu. Distanta de la Bucureşti este de aproximativ 200 km.

Prin lansarea liftului – denumit Tunelul Timpului, domeniul Bran crește paleta serviciilor pe care le oferă turiștilor care vin în Transilvania, la Castelul Bran, fascinați de istorie, de frumoasa poveste a Reginei Maria, dar și de mitul Contelui Dracula.

În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire. Pentru ca spectacolul multimedia să se materializeze, s-a conceput și realizat o expoziție multimedia interactivă prin integrarea unor soluții și concepte de tehnologie înaltă, de la servere și sisteme computerizate complexe, la arii de senzori, sisteme de automatizări, sisteme de acționări electrice, sisteme de comandă-control electronice, platforme, aplicații și soluții software. La care se adaugă un conținut inedit multimedia, animații, modelări și simulări tridimensionale.

sursa (http://www.castelulbran.ro/)

MUZEUL DE ETNOGRAFIE BRAN

Muzeul Național Bran deține un patrimoniu cultural de mare valoare artistică, istorică, documentară și etnografică, nucleul colecțiilor fiind reprezentat de obiecte provenite din colecțiile regale de la castelul Bran (artă decorativă, artă plastică, carte cu valoare bibliofilă, arme, etc).

sursa (https://www.muzeulnationalbran.ro)

PLATOUL „ INIMA REGINEI MARIA”

Capela Inima Reginei Maria este o micută capelă de langă Castelul Bran, acesta fiind o copie a Capelei Stella Maris, din Balcic.  În testamentul său, regina Maria a cerut ca după moartea ei trupul să-i fie înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de ceilalți membrii ai Familiei Regale, iar inima să-i fie depusă în capela pe care o construise pe malul mării „Stella Maris“. După trecerea în neființă, dorința reginei a fost îndeplinită, însă, doi ani mai târziu, după ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima reginei a fost adusă la Bran, iar principesa Ileana a ordonat construcția Capelei „Inima Reginei Maria”.

PARTIILE ZANOAGA BRAN

Pârtiile Bran-Zănoaga, așa cum sunt ele cunoscute, sunt amplasate la circa 4 km de centrul localității, pe Valea Porții.

Pârtia este dotată cu un teleski, tunuri mobile de zapadă artificială și nocturnă.

În ce privește gradul de dificultate, pârtia oferă multiple variante de coborâre, astfel că aici se pot da atât turiștii începători, amatorii, cât și skiorii sau snowboarderii experimentați, cărora le plac coborârile abrupte și virajele bruște.

Pârtia Zănoaga Baby-Ski este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și lungimea de 700 m. Are o înclinație de 14% pe o diferență de nivel de 50 m. Este dotată cu teleschi mono-post și nocturnă.

Pârtia Zănoaga Subteleferic este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate, cu lungimea de 650 m. Are o înclinație de 25% pe o diferență de nivel de 160 m. Este deservită de un teleschi mono-post.

Pârtia Zănoaga Varianta este o pârtie neagră cu un grad de dificultate ridicat, cu lungimea de 700 m. Are o înclinatie de 31% pe o diferență de nivel de 170 m. Este dotată cu teleschi mono-post.

CETATEA RÂȘNOV – Cea mai conservată cetate din Transilvania

Cetatea Râșnov este amplasată într-un cadru absolut spectaculos, în vârful unui deal calcaros, fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din România, datând din anul 1335.

PEȘTERA VALEA CETĂȚII – Arie naturală protejată

Peștera Valea Cetății este localizată în orașul Râșnov, la o distanță de 1, 5 km de Cetatea Râșnov, având o altitudine de 790 m. Peștera Valea Cetății face parte din aria naturală protejată din anul 2010, fiind desemnată pentru protecția și conservarea elementelor naturale cu valoare și semnificație ecologică, științifică, peisagistică deosebite, reprezentate de fenomene carstice, arbori seculari, flora, pierderile de apă în ponorul Fundățica.

BAZA OLIMPICĂ DE SĂRITURI CU SCHIURILE ȘI BIATLON RÂȘNOV (VALEA CĂRBUNĂRII) – Cea mai modernă bază de sărituri din România

La 16 iulie 2009, printr-un parteneriat între un trust economic privat, Federația Română de Schi și Biatlon și Primăria Râșnov, a început pe Valea Cărbunarii construirea bazei olimpice de sărituri cu schiurile, primul centru de sărituri cu schiurile la standarde internaționale din România, unul dintre cele mai moderne din Europa de Est.

Cu o tradiție în sporturile de iarnă de peste un secol, Râșnovul este astăzi capitala sporturilor de iarna din România. În prezent, orașul deține cea mai modernă baza de sărituri cu schiurile și biatlon din România.

De asemenea, din anul 2005, Râșnovul a intrat in circuitul concursurilor internaționale de biatlon prin organizarea Campionatului Balcanic de vară la biatlon și a Cupei Europei la schi role. (sursa Asociația Rosenau Turism, Râșnov).

DINO PARC – Parcul de dinozauri, Râșnov

Situat pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea Râșnov, parcul are o suprafață totală de 3 hectare și este o zonă de agrement și un muzeu în aer liber. Pe lângă un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură, labirint laser, soundbox, expoziții unicat și multe alte zone interactive.
De asemenea, Dino Parc Râșnov a reprodus în premieră cel mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx Thambema și cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în lume, Seismosaurus, gigantul de 45 de metri lungime.

(sursa: https://www.dinoparc.ro/home.html)

MUNȚII PIATRA CRAIULUI – Perla Carpaților Meridionali

Munții Piatra Craiului, reprezintă un lanț muntos calcaros aflat în sud-vestul Carpaților Orientali, dar care aparține lanțului Carpaților Meridionali, fiind baza de plecare spre cele mai multe și cele mai frumoase trasee turistice.

REZERVAȚIA NATURALĂ PIATRA CRAIULUI (la 10 km față de Bran) – Arie protejată de interes național

Parcul Naţional Piatra Craiului este localizat în Masivul Piatra Craiului și este una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din România, fiind o arie protejată de interes național. Se întinde pe o suprafață totală de 14.773 ha.

Prăpastiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de unde se poate ajunge la Platoul Măgura, cabana Curmătura și Munții Piatra Craiului și constituie o arie protejată din interiorul Parcului Național Piatra Craiului

PEȘTERA DÂMBOVICIOARA (pe culoarul Rucăr – Bran la 20 km față de Bran)

Peștera Dâmbovicioara este amplasată într-o zonă superbă, în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, în versantul stâng al văii Dâmbovicioara. Aceasta a fost adăpost al pustnicilor și ascunzătoare a haiducilor. Peștera s-a format datorită acțiunii apelor pârâului Dâmbovicioara, care au tăiat în calcarele de vârstă jurasică ale Masivului Piatra Craiului, formațiunile geologice formate având chipuri neomenești.

PEŞTERA LILIECILOR DIN SATUL PEŞTERA – Arie protejată de interes național

Peștera Liliecilor, monument al naturii, este o arie protejată de interes național, cu o suprafață de 4,80 ha și se află pe platforma Branului, la o altitudine de 950 m. Peștera este o grotă cu umiditate moderată, având multe formatiuni calcaroase, săli ce au tavane cu colorit diferit, aceasta fiind colonizată de specii rare de lilieci.

CETATEA ORĂȚIA – Loc învăluit de legende și povestiri

La mică distanță de drumul care leagă Câmpulung de Brașov, pe teritoriul localității Podu Dâmboviței, Cetatea Orăția este, în lipsa unor documente care să certifice multe din aspectele vremii, sursa unor infinite povestiri și legende. Prezența urmelor carelor și potcoavelor de cai, rămase împietrite în munte, alimentează aceste povești.

Localnicii spus că la construcția ei s-a început prin anul 1330 și a fost ridicată de oamenii care locuiau în împrejurimi. Alții sunt de părere că o mână de ajutor au dat-o însăși cavalerii teutoni, dar nu există documente care să ateste acest lucru.

Zidul amplasat în zona Podul Dâmboviței, pe culoarul Rucăr-Bran, continuă să învăluie în mister întreaga vale unde se spune că odată trecea cel mai important drum ce lega Țara Românească de Transilvania.

Ruinele cetății Orăția se pot observa și de pe Dealul Sasului, iar tot ce-a mai rămas din ele este un zid acoperit de brazi care seamănă cu un perete de munte. Peisajul este de-a dreptul spectaculos.

sursa (http://www.turismdambovicioara.ro/site/obiectiv/12)

ȘIRNEA – Primul sat turistic din România

Micuţul sat Şirnea din din comuna Fundata, o aşezare a păstorilor de la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de 1244 de metru ascunde multe comori ale vieţii satului românesc de altădată, un abecedar de la 1932 şi strămoşul mixerului modern.
În anii ’60, localitatea Şirnea, din judeţul Braşov, era comună cu acte în regulă, dar a fost „retrogradată“ la statutul de sat, deoarece nu avea ieşire la drumul naţional.

Aici, la poalele Pietrei Craiului, satul Șirnea din comuna Fundata ascunde adevarate monumente istorice cu o vechime de 300  de ani, iar câteva din casele localnicilor, peste care parcă timpul s-a oprit în loc,   dezvaluie viața satului de odinioară.