Vineri, 18 ianuarie 2019, începând cu ora 11:00, a avut loc la Târgu Jiu (Prefectura Gorj -Sala Maura, str. Victoriei, nr. 4), dezbaterea publică regională, privind îmbunătățirea reglementărilor legislative din domeniul turismului. Dezbaterea a avut loc în contextul proiectului „POlitici în Turism pentru o Dezvoltare Durabilă” care are ca scop formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern.
Au participat 45 de persoane care activează în sectorul turistic. Centrul Național de Informare și Promovare Turistică ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu a fost prezent la această dezbatere la care au luat parte hotelieri, reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului ”Acasă la Brâncuși”, ai autorităților publice locale, ai centrelor de informare turistică din județ, ai Salvamont, precum și reprezentanți ai altor instituții și organizații din domeniul turismului. Ministerul Turismului a fost reprezentat de doamna Camelia Tărniceru, director general adjunct al Direcției Generale Marketing și Dezvoltare.
Dezbaterea a pornit cu prezentarea proiectul Politici în Turism pentru o Dezvoltare Durabilă”, Cod SIPOCA/SMIS 2014+: 251/111701.
În cadrul dezbaterii s-au abordat probleme cu care se confruntă stakeholderii din domeniul turismului.
Principalele teme de discuție au fost: reducerea evaziunii fiscale în industria hotelieră, măsuri de securitate în turismul național, garantarea pachetelor turistice, statutul OMD-urilor și legea turismului.
Concluziile întâlnirii sunt valorificate în scopul formulării și promovării de propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern.
La finalul dezbaterii regionale se pot sintetiza următoarele rezultate:
- A fost discutată situația actuală a legii turismului, concluzionându-se că există o serie de probleme cu care se confruntă industria turismului, necesitând astfel modificarea actului normativ.
- În cadrul dezbaterii s-a adus în discuție SIEATR – Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din România, Ministerul Turismului prin reprezentantul său precizând că activitatea ministerului prin implementarea sistemului nu devine colector de date personale.
- S-a discutat despre descentralizarea în turism, propunerea participanților fiind aceea ca reprezentanții Consiliului Județean să beneficieze de training și practică în sectorul turistic.
- Discuții despre rolul OMD – Organizația de Management A Destinației – la nivel local, regional și național; propuneri: reglementări, parteneriat public-privat, în care sectorul privat să dețină o cotă mai mare decât sectorul public.
- A fost agreat de participanți faptul că sectorul turistic se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă.
- Președintele Salvamont, dl. Sabin Cornoiu a subliniat importanța înființării punctelor de prim ajutor, a omologării pârtiilor de schi, reorganizarea Școlilor Naționale Salvamont, marcarea traseelor turistice și introducerea meseriei de salvator montan în Nomenclatorul meseriilor.
- S-a evidențiat faptul că nu există un cadru legislativ pentru traseele turistice pentru bicicliști, ci numai unul pentru traseele marcate pentru turism montan;
- O altă propunere pe marginea căreia s-a discutat a vizat atestarea stațiunilor turistice de către Ministerul Turismului;
- A fost agreat de participanți faptul că reducerea cotei TVA de la 9% la 5%, este un lucru benefic.
- În același sens, a fost menționat un top priorități:
- Sustenabilitate – să existe vot în OMD
- Reglementarea fiecărui domeniu
- Informare și criterii pentru ”zonă de interes național”
- Dezvoltarea domeniului schiabil Parâng
- Eliminarea ”exces de zel” pe biodiversitate- se împiedică proiecte de dezvoltare pe marginea interacțiunii cu specii și interfață cu proprietăți private
- Promovare turism