1. Prezentare generală
Litoralul românesc se numără printre regiunile cele mai spectaculoase ale țării noastre, oferind peisaje uimitoare. Cu o lungime totală de 245 de kilometri, litoralul romanesc se întinde din nord, de la granița cu Ucraina, până în sud, la granița cu Bulgaria, delimitând estul Dobrogei de apele Mării Negre. Pe mai mult de jumătate din întinderea sa (163 km), din extremitatea nordică până aproape de Năvodari, litoralul românesc este dominat de Delta Dunării și lacurile de coastă. Începând din zona Capului Midia (Năvodari) și până la Vama Veche (granița cu Bulgaria), plajele cu nisip fin stapânesc litoralul românesc. Această porțiune de litoral se întinde pe o distanță de 82 de kilometri și reprezintă zona cea mai frecventată de turiști.
2. Obiective turistice
2.1 Parcuri și rezervații naturale
Dobrogea centrală şi de sud impresionează prin diversitatea peisajelor: litoralul Mării Negre, lacuri naturale şi lagune (Mangalia, Techirghiol, Oltina, Sinoe, Tasăul), podişuri şi câmpii, munţii Dobrogei.
Printre rezervaţiile şi monumentele naturii se numară: Rezervaţia de dune marine de la Agigea, Acvatoriul marin de la Vama Veche, Peştera Limanu, Pădurea Hagieni, Rezervaţia Gura Dobrogei.
Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii este un loc unic în Constanța. Inaugurată în anul 1985, Microrezervatia se întinde pe o suprafață de cca 6 ha din care 2 ha reprezinta luciu de apa cu vegetație specifică. Acest obiectiv a fost creat din ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cat mai completa asupra naturii dobrogene.
Patrimoniul muzeului cuprinde avifauna acvatica (pelicani, lebede, rațe și gâște sălbatice), avifauna terestră (păuni și fazani) și mamifere (mufloni, cerbi lopatari și căprioare), care se regăsesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării și Rezervația Negureni. „Locuitorii” Microrezervației beneficiază de spații de „cazare” conform normelor europene în domeniu, iar pe timpul sezonului rece sunt adapostite în încăperi încălzite. Mirco Delta se află într-un amplu proces de modernizare și diversificare a speciilor pe care le adăpostește.
2.2 Biserici și mănăstiri
Mănăstirea Adamclisi – înființată în anul 2005, mănăstirea este situată la cca 1 km de cetatea Tropaeum Traiani, loc în care au fost descoperite moaștele a cinci sfinți, care au trăit în sec. al IV-lea. Alături de sfinții mucenici de la Niculițel și Halmyris, martirii de la Adamclisi fac dovada unei intense viețuiri creștine în vechea provincie Scythia Minor.
Catedrala Arhiepiscopală Constanța – zidită între anii 1883-1885, după planurile arhitectului Ion Mincu, catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel a fost repictată în stil neobizantin cu decorațiuni și motive naționale românești.
Mănăstirea Basarabi – În comuna Basarabi s-a descoperit în 1957 într-un deal de cretă un ansamblu monahal datând din epoca daco-romană și medievală (sec. IV-XI), format din șase bisericuțe rupestre, unice în țară, o adevarată mărturie din Dacia Pontică.
2.3 Cetăți și fortificații
Dobrogea a fost un teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice au evidențiat existența obiectelor din neolitic din cultura Gumelnița și dezvoltarea în neolitic a culturii Hamangia (cunoscută în special datorită statuii numită „Gânditorul de la Hamangia”).
Cetatea Histria – a fost întemeiată de către coloniştii veniţi din Milet, la mijlocul secolului al VII-lea. Referitor la data de fondare a acesteia, avem două informaţii, conform literaturii antice, prima aparţine unui autor necunoscut, scrisă la sfarşitul secolului al II-lea î.Hr., pe baza unei opere care aparţine geografului Skymnos din Chios (cca.250-180), motiv pentu care este denumint în mod convenţional Pseudo-Skymnos.
Cetatea Tropaeum Traiani – fost ridicată în urma victoriei lui Traian în faţa lui Decebal la o importantă răscruce de drumuri, ce duceau de la Dunăre la Marea Neagră, unde se afla o aşezare geto-dacică mai veche. Până în prezent, numele satului geto-dacic nu se cunoaşte. Pe locul fostei aşezări geto-dacice, împăratul Traian a înfiinţat o staţiune militară lângă care a luat naştere o aşezare rurală (vicus)cu caracter civil alcătuită din populaţia locală mai veche şi din noii colonişti, în cea mai mare parte veterani aşezaţi şi împroprietăriţi. Începând cu mijlocul secolului al II-lea, aşezarea cunoaşte o perioadă de înflorire economică şi culturală devenind un important centru urban. Înainte de anul 170 este ridicat la rang de municipium.
Cetatea Enisala – Ruinele fortăreței medievale Yeni-Sale (Enisala, Enișala, Eracleasau Herkleia, îndepărtându-ne în timp) se află la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea Yeni-Saleare un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozitățile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată. Cercetările arheologice au fost începute în anul 1939 și au continuat, cu mici întreruperi, în perioada anilor 1970-1998. Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești, atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.
2.4 Muzee și case memoriale
Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța – înființat în 1879 și inaugurat în 1977 în fosta Primărie, expune 430.000 obiecte cu profilul și evoluția așezărilor umane în Dobrogea, din preistorie până în 1940, inclusiv “Gânditorul de la Hamangia” și “Femeie Șezând”.
Muzeul Marinei Române – este găzduit de o clădire impunătoare care are o istorie la fel de interesantă ca exponatele pe care le adapostește. Edificiul a fost ridicat în anul 1909 și a găzduit Școala superioară de marină, prima instituție de învățământ superior din Dobrogea. Cele mai importante domenii și subdomenii reprezentate în muzeu sunt susținute de colecții alcătuite din: amfore și ceramică veche, arme albe și de foc, arme sub apă, medalistică, uniforme, aparatură de transmisiuni, motoare navale, ancore și elice, navomodele, nave originale și fragmente ale unor epave, drapele și pavilioane, instrumente de navigație, numismatică, tablouri, documente și fotografii cu aspecte din marină, carte veche și presă de marină ș.a.
Muzeul de Artă Constanța – adăpostit într-o clădire cu o istorie plină de însemnătate pentru urbea de la malul mării, care a fost prima școală ridicată în Constanța. Dedicat picturii, sculpturii și graficii, muzeul constănțean deține în prezent un patrimoniu de peste 7400 de lucrari, organizat cronologic, care ilustrează exemplar arta românească. În galeriile muzeul sunt prezenți toți marii artiștii români prin opere de artă de o frumusețe rară: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman și Nicolae Tonitza.
Muzeul de Artă Populară Constanța – adăpostește un patrimoniu impresionant, format din peste 15.000 de exponate care ilustrează cultura folclorica din diverse colțuri ale României. În galeriile muzeului se pot admira colecții minunate de icoane pe sticlă și lemn, ceramică, port popular, scoarțe, țesături, podoabe și ustensile folosite de țăranii români. Obiectele de uz gospodăresc se regăsesc într-o varietate impresionantă, fiind confecționate din lemn, metal sau ceramică și acoperă o arie geografică foarte mare. Dintre obiectele de patrimoniu se remarcă colecțiile de port popular și țesături pentru uz gospodăresc si decor. Bogăția culorilor și motivele florale, vegetale, zoomorfe, antropomorfe, alternate cu dungi și alte forme geometrice creează compoziții ornamentale de o frumusețe aparte.
3. Sport, relaxare, agrement
Pe litoral există o multitidine de oportunități de distracție și agrement care acoperă preferințele și exigențele tuturor turiștilor care își petrec aici vacanța. O vacanță pe litoralul românesc înseamnă mai mult decât băi de soare și de mare. În fiecare stațiune există baze de agrement care vă stau la dispoziție cu hidrobiciclete, skijet-uri, bărci, șalupe, ambarcațiuni cu vele și echipamente pentru ridicări cu parașuta, windsurf, tractări cu banane și colaci gonflabili. Dintre toate stațiunile, Mamaia este cea care excelează la acest capitol. În stațiune exista 8 baze de agrement:
– 4 pe malul mării: zona Parc, zona Flora, zona Iaki-Riviera, zona Lido
– 4 pe malul lacului Siutghiol: Tic-tac, Capitănie, Pinguin, Caraiman.
De asemenea, se pot organiza și ieșiri cu caiacul și catamaranul gonflabil pe mare, plimbări cu bărci cu motor, se poate practica blokartul și kitingul.
Terenuri de sport se găsesc în fiecare stațiune: terenuri de fotbal, tenis, baschet și volei. Majoritatea terenurilor de sport sunt incluse în cluburi sportive private sau fac parte din complexuri hoteliere, utilizarea lor fiind contra cost. Terenuri de sport există și pe plajă, iar o partidă de fotbal sau volei pe nisip nu costă nimic, ci aduce bună dispoziție și un bronz frumos.
Plimbările cu vaporașul sunt o opțiune de relaxare pentru toți iubitorii de apă. Se pot găsi vaporașe în toate stațiunile litoralului, atât pe mare, cât și pe lacuri (lacul Siutghiol și lacul Techirghiol).
Scufundările reprezintă o altă alternativa de agrement care merită încercată măcar o dată. În loc să stai la plajă cât e ziua de lungă, poți să te scufunzi și să descoperi un alt univers la doar 2-3 metri adâncime unde poți întâlni caluți și ace de mare, calcani, guvizi, cocoșei și steluțe de mare, scoici, alge, un univers colorat care te fascinează imediat.
Croazierele pe Marea Neagră, fie că sunt de grup sau croaziere private, reprezintă o alegere extrem de inspirată, atât pentru pasionații de aventură, cât și pentru cei care își doresc să experimenteze momente inedite descoperind Marea Neagră într-o zi superbă de vară. Există inclusiv veliere de lux care sunt potrivite atât pentru întâlniri de afaceri, întâlniri private, spațiu de lucru, cât și pentru momentele de relaxare sau organizări de evenimente. Croazierele pot include și snorkeling, pescuit, navigare nocturnă sau degustare de vin.
Parcurile de distracții formează o altă categorie în lista activităților de agrement disponibile pe litoralul românesc. Astfel de parcuri se găsesc în Mamaia, Constinești, Neptun și Venus.
Distracția nocturnă este asigurată de cluburi și discoteci. Mamaia este stațiunea cu cele mai multe cluburi, iar la Costinești, cunoscută ca fiind capitala estivală a distracției, se întâlnesc discotecile de mari dimensiuni, multe dintre acestea amenajate pe plajă sau în aer liber. Stațiunile din sudul litoralului sunt, în general, mai liniștite. Câteva cluburi de noapte întâlnim în stațiunile Neptun și Jupiter, dar și în Mangalia. Vama Veche este o altă locație în care distracția nocturnă este animată de petreceri și concerte de muzică rock și folk.