Informații Actuale

Organizația Mondială a Turismului a lansat  instrumentul STAR

Organizația Mondială a Turismului a lansat recent instrumentul STAR, instrument digital creat pentru auto-evaluarea destinațiilor rurale.

Acesta permite autorităților locale din destinațiile rurale să se autoevalueze și să identifice nivelul de dezvoltare turistică. De asemenea, furnizează recomandări personalizate, evaluând diferite destinații și generând date și perspective valoroase pentru statele membre, pentru a îmbunătăți politicile turistice durabile și incluzive.

Instrumentul este disponibil pentru toate destinațiile rurale din statele membre ale UN Tourism. Este deschis autorităților locale interesate să evalueze dezvoltarea turismului și să obțină un ghid de recomandare personalizat pentru a implementa un model de turism durabil, incluziv și inteligent pentru destinațiile lor.

STAR face parte din Programul Turismul pentru Dezvoltare Rurală a Organizația Mondială a Turismului (UN Tourism) care promovează turismul ca un motor al dezvoltării rurale și al bunăstării, valorificând și salvând satele rurale, peisajele, cunoștințele și diversitatea culturală.

Se aliniază la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) prin promovarea abordărilor inovatoare și transformatoare ale dezvoltării turismului în destinațiile rurale.

Mai multe informații se pot afla la acest LINK.

Ziua Intermodalității Brașov

Chiar și cea mai simplă alegere poate avea un impact mare!

 Haideți să facem o diferență împreună, găsind modalități de a economisi energie în viața noastră de zi cu zi. Poate că alegeți să mergeți cu bicicleta sau cu autobuzul la serviciu în loc să folosiți mașina, sau alegeți să vă petreceți timpul liber explorând destinații cu mijloace de transport în comun sau pedalând și combinând bicicleta cu alte mijloace de transport precum trenul sau autobuzul.

ZIUA INTERMODALITĂȚII BRAȘOV – 07 Octombrie 2023 este dedicată intermodalității în județul Brașov și încurajează o utilizare sporită a trenurilor, autobuzelor sau a altor infrastructuri și facilități de transport public de către bicicliști:

 • pilotăm traseulPredeal – Râșnov – Poiana Brașov si retur cu transportul metropolitan RATBV și remorcă de biciclete (indicativ autobuz I01)*
 • CFR Calători** a suplimentat garniturile de tren cu rastel de biciclete pe ruta Brașov – Predeal
 • pe rutaBrașov – Zărnești Regio Calatori *** preia atât călători cât și biciclete către Parcul Național Piatra Craiului
 • se menține transportul metropolitan RATBV linia 20 cu remorcă de biciclete pe ruta  Poiana Brașov – Brașov

Proiectul HINGE (Higher Bike Transit Intermodality from Good Experiences) – Intermodalitate crescută datorită ciclismului pe baza bunelor practici europene, derulat de Consiliul Județean Brașov în perioada 01.10.2021 – 31.12.2023, în cadrul Inițiativei Europene pentru Mediu (European Climate Initiative – EUKI)  promovează CICLISMUL (ca și mod de transport către serviciu sau de agrement) și alte metode de transport public care vor progresa împreună într-o manieră sinergică, pentru a dezvolta mai multe variante de mobilitate integrată.”

*este necesar deținerea legitimațiilor de călătorie valabile, recomandăm achiziționarea biletelor în prealabil. Îmbarcarea / debarcarea călătorilor se va face în stațiile RTABV autorizate: pe tur Gara Predeal, Primăria veche Râșnov, Poiana Brașov, și pe retur Poiana Brașov, Primăria veche Râșnov, gara Predeal cursa având 66 km. Din Predeal catre Poiana Brasov via Râsnov autobuzul cu remorca de bicicletă pleacă la orele 10, 12, 15, 17, cu retur din Poiana Brașov (parcarea mare) la orele 11, 14, 16, 18. Prețul unui bilet este de 4 lei bilet valabil 60 minute

** Pretul unui bilete de adult+ bicicleta este de 36 RON la trenurile IR si 27,5 RON la trenurile R. Nu se pot achizitiona bilete doar pentru biciclete. Biletele se pot achiziționa de la casele de bilete ale CFR calatori din statiile Brasov si Predeal, sau din orice alta statie in care CFR Calatori are case de bilete, sau on-line de pe site-ul www.cfrcalatori.ro

*** https://regiocalatori.ro/mersul-trenurilor/#/rezultat/?from=Brasov&to=Zarnesti&dusData=2023-10-07

Startup Competition Event Tourism

Organizația Mondială a Turismului

Organizația Mondială a turismului lansează concursul Startup Competition Event Tourism.

Turismul este unul dintre sectoarele lider în comerțul internațional. În timp ce mulți factori influențează creșterea turismului, turismul MICE și mega-evenimentele pot contribui masiv la afluxul de turiști într-o țară și destinație. Prin acest apel, Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) își aprovizionează cei mai sustenabili și inovatori antreprenori care oferă soluții SMART pentru mega-evenimente și turism MICE de care beneficiază vizitatorii, organizatorii și comunitățile locale într-un mod sustenabil.

Mega-evenimentele sunt evenimente la scară largă, adesea de o durată mai lungă, care atrag un număr semnificativ de participanți din diferite părți ale lumii, legate de sport, cultură sau de afaceri și, de obicei, au un impact global. Ele pot beneficia de o destinație gazdă în ceea ce privește atragerea de vizitatori, atragerea atenției globale asupra destinațiilor și, în consecință, creșterea sosirilor de turiști internaționali.

Turismul generat de întâlniri, stimulente, conferințe și expoziții, sau Turism MICE, este un segment specializat al industriei turismului care implică organizarea și găzduirea de evenimente și adunări pe termen scurt în scopuri de afaceri. Este un sector important pentru multe țări și orașe, deoarece poate atrage un număr semnificativ de vizitatori dispuși să cheltuie sume mari, ceea ce contribuie la economia locală.

Ambele activități turistice descrise generează un vulum considerabil de sosiri de turiști, dar prezintă diferite provocări.

Condidații concursului trebuie să prezinte propria afacere și să ofere soluții la provocările mega-evenimentelor și ale turismului MICE.

Data limită de depunere a candidaturilor este 1 Septembrie 2023.

Pentru mai multe detalii, accesați acest link.

European Tourism Sustainability Monitoring 2030

Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România care activează în sectorul de turism și servicii conexe se pot înscrie și aplica până cel târziu în data de 5 iulie 2023, pentru a participa în cadrul proiectului „European Tourism Sustainability Monitoring 2030” finanțat de Comisia Europeană.

Beneficiile participării:

– evaluarea stării de sustenabilitate în cadrul IMM-ului;

– dobândirea de cunoștințe privind monitorizarea sustenabilității afacerii;

– participarea la ateliere personalizate susținute de experți;

– prezentarea sustenabilității afacerii proprii către alte părți interesate;

– planificarea și implementarea de proiecte de inovare în domeniul sustenabilității;

– relaționare și schimb de idei și experiențe cu alte IMM-uri din domeniul de activitate;

– certificarea sustenabilității afacerii (se va aplica în cadrul proiectului pe o schemă de certificare a sustenabilității recunoscută la nivel European, național sau regional, care se potrivește cel mai bine specificului afacerii);

– compensație financiară pentru eforturile dumneavoastră: până la 7.840 Euro pentru participarea la activitățile proiectului (certificare, training, coaching, networking, evaluarea sustenabilității și diverse activități alături de alte IMM-uri similare).

Pentru a plica, urmați pașii de pe site-ul proiectului https://etsm2030.eu/apply . Aici se găsește și ghidul aplicantului ce conține toate detaliile și se poate completa direct aplicația. Nu se cer documente justificative în această etapă, ci doar se completează informațiile solicitate (toate datele furnizate sunt în siguranță și rămân confidențiale). Limba de lucru este Engleza.

Toate informațiile despre proiect sunt disponibile pe site-ul nostru: https://etsm2030.eu/

Pentru cei interesați de mai multe detalii și pentru a răspunde unor întrebări specifice, vom organiza un webinar în data de 22 iunie 2023 (joi) de la ora 12.30, pe platforma Zoom, la următorul link:
https://us04web.zoom.us/j/79010649678?pwd=FfZNjkcNgdFr1r0djMb6avUWEMNtu6.1

Meeting ID: 790 1064 9678

Passcode: 2vFaRF

Termenul limită pentru înscriere: 5 iulie 2023, ora 18.00!

Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards – ediția 2023

Data limită pentru concursul Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards 2023 a fost extinsă până la 16 iunie 2023 ora 17.00 CEST.

Pentru cel de-al șaselea an consecutiv, Comisia Europeana pentru Turism își întărește parteneriatul cu European Cultural Tourism Network (ECTN)Europa Nostra și  the Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism (NECSTouR) pentru a încuraja dezvoltarea de practici durabile pentru turismul cultural în destinațiile europene. Tema ediției din acest an este “Smart Tourism – Smart Destinations: Cultural Heritage & Creativity, Digitalisation, Sustainability”. 

Pot candida destinații turistice din Europa, autorități naționale, regionale și locale, asociații și bord-uri de turism, organizații de management a destinației, muzee, centre de interpretare, rute culturale, ONG-uri din domeniul cultural și al festivalurilor. Premiile vor fi acordate destinațiilor turistice culturale care au obținut rezultate semnificative precum îmbunătățirea experienței vizitatorilor, respectând tradițiile și implicând comunitățile locale.  

Candidatura se trimite online prin pltaforma  https://culturaltourism.awardstage.com. 

Informatii referitoare la concurs.

Selecția națională a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”

Vă informăm că a fost  lansată selecția națională a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”!

Inițiativa este premergătoare desfășurării celei de-a treia ediții a competiției internaționale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT), prin intermediul căreia, anual, sunt identificate exemple remarcabile de destinații rurale.

Data limită de transmitere a dosarelor de candidatură este 1 iunie 2023.

Pentru informații referitoare la derularea concursului puteți accesa link-ul:

https://turism.gov.ro/web/2023/03/31/mat-da-startul-selectiei-nationale-a-satelor-turistice-care-aspira-la-titlul-best-tourism-villages/

Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards – ediția 2023

A fost lansat concursul Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards ediția 2023.

Tema concursului din acest an este “Smart Tourism – Smart Destinations: Cultural Heritage & Creativity, Digitalisation, Sustainability”.

Premiile vor fi acordate destinațiilor cultural turistice care au avut rezultate semnificative precum îmbunătățirea experienței turiștilor, respectare tradițiilor și implicarea comunităților locale.

Cele 6 categorii ale concursului sunt următoarele:

–  realizări privind digitalizarea și tranziția digitală în domeniul turismului cultural durabil

–  istorie și patrimoniu

–  patrimoniu zone riverane

–  produse turistice tematice transnaționale, inclusiv rute culturale europene (care să includă cel puțin 2 țări europene, nu neapărat vecine)

–  turism religios, de pelerinaj și spiritual

–  ocupații tradiționale, meșteșuguri și creativitate (cu ocazia Anului European al Aptitudinilor 2023)

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul unei Festivități de premiere care va avea loc în cadrul celei de-a 16-a ediții a Conferinței Internaționale pentru Turism Cultural, organizată în perioada 18-21 octombrie 2023 la Paphos/Cipru, destinație desemnată “European Capital of Smart Tourism 2023”.

Aplicațiile pot fi transmise până la data de 1 iunie 2023.  

Informații privind derularea concursului pot fi accesate la adresa:

https://etc-corporate.org/news/applications-now-open-for-the-destination-of-sustainable-cultural-tourism-awards-2023/

Lista manifestărilor expoziționale de turism 2023

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a aprobat, prin ordin, lista manifestărilor expoziționale de turism, din țară și străinătate, la care se va participa cu pavilion național în anul 2023!

 • Documentul, în format editabil, poate fi consultat AICI.

Lista a fost supusă dezbaterii și ulterior aprobată în cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, precum și în cadrul Consiliului de Brand Turistic Național, fiind axată pe 7 piețe țintă: Germania, Spania, Franța, Israel, Italia, Marea Britanie și Polonia. Totodată, ministerul va fi prezent la edițiile de primăvară și de toamnă ale Târgului de Turism al României.

Menționăm că lista poate suferi modificări și/sau completări.

Transition pathway for tourism

EU Agenda for Tourism 2030

Comisia Europeana realizeaza un inventar al practicilor si instrumentelor digitale din turism, care este publicat pe website-ul DG GROW inventory of digital tools and practices in tourism .

Pentru colectarea informatiilor cei care doresc sunt rugati sa completeze acest chestionar EU Survey, care ramane deschis pentru completare. Inventarul va fi transferat la noua platforma colaborativa Together for EU Tourism – T4T, in acest an.

Publicarea acestui inventar este unul dintre primele rezultate concrete a Tourism Transition Pathway  si  EU Agenda for Tourism 2030, din domeniul tranziție digitală.

Destinaţii Vizionare

În perioada 8 – 9 decembrie 2022 va avea loc prima conferință de marketing și management de destinație, Destinații vizionare, în Brașov, hotel Quosmo.

Destinaţii Vizionare se adresează liderilor comunităţilor locale, actualilor sau viitorilor manageri şi specialişti în management şi branding de destinaţie, cu scopul de a-i ajuta să îşi dezvolte abilităţile profesionale prin acces la practicieni de top din România şi din străinătate.

Organizatorii evenimentului, Institutul pentru Orașe Vizionare, organizaţie de educaţie si consultanţă în place branding si placemaking, şi Destinația Anului, cea mai importantă competiţie de promovare a turismului intern, îşi propun să abordeze teme vitale pentru pentru turismul românesc, cum ar fi construcţia unor branduri puternice şi sustenabile local şi internaţional, bune practici, finanţare şi management în domeniul OMD-urilor, precum şi marketingul strategic pentru destinaţii şi comunicarea acestora.

Mai multe detalii puteți găsi în prezentarea atașată sau pe site-ul
evenimentului: http://www.destinatiivizionare.ro/

Norme metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor pentru turism pedestru

Guvernul României a adoptat normele metodologice privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor pentru turism pedestru.

Totalitatea traseelor pentru turism pedestru omologate din România se constituie în Rețeaua Națională de Trasee pentru Turism Pedestru, denumită ROPED.

Pentru mai multe detalii, accesati acest link.

O creștere economică sustenabilă și creșterea rezilienței în turism – împuternicirea IMM-urilor să realizeze dubla tranziția

“Piaţa unică” 2021-2027

Comisia Europeană, prin intermediul Agenţiei executive europene pentru IMM-uri şi Consiliului European pentru Inovare (EISMEA) de la Bruxelles, a deschis recent o nouă cerere de propuneri de proiecte care vizează domeniul turismului, un sector de activitate grav afectat de recenta pandemie.
Programul european prin care se acordă finanţare: “Piaţa unică” 2021-2027, componenta COSME
Titlul cererii: “O creștere economică sustenabilă și creșterea rezilienței în turism – împuternicirea IMM-urilor să realizeze dubla tranziție”
Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 30 noiembrie 2022 (ora 17 la Bruxelles)
Buget disponibil: 20.500.000 EUR; se vor acorda maximum între 2.000.000 şi 4.000.000 EUR/proiect. Costurile vor fi rambursate la ratele de finanțare stabilite în Acordul de Grant (100% pentru costurile care privesc acordarea de sprijin financiar terților și 90% pentru toate celelalte categorii de costuri).

Transition Pathway for Tourism

Calea de tranziție pentru turism

Scopul raportului este de a descrie măsurile și realizările necesare pentru accelerarea tranziției verzi și a tranziției digitale și pentru sporirea rezilienței ecosistemului turistic. Obiectivul este de a încuraja și de a invita toate grupurile și toate părțile interesate din ecosistemul turistic să se implice și să joace un rol în inițiativă.
Activitatea de pregătire a căii s-a bazat pe o abordare de colaborare, care a implicat toate grupurile de părți interesate.

Relansarea apelului de proiecte pentru investiții în turism și cultură

PNRR – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte în cadrul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
După derularea primului apel, în perioada 25 februarie – 20 martie 2022, s-a constatat necesitatea deschiderii unui nou apel, în vederea ocupării locurilor rămase disponibile în cadrul rutelor turistice/culturale, pentru ca reprezentativitatea obiectivelor în cadrul celor 12 Rute turistice/culturale să fie cât mai mare și la nivel național.
Situația locurilor neocupate, ce face obiectul noului apel este:
➢ Ruta castelelor: 16 obiective pentru promovare;
➢ Ruta curiilor din zona Transilvaniei: 17 obiective pentru promovare;
➢ Ruta culelor: 9 obiective pentru promovare și 1 obiectiv pentru restaurare;
➢ Traseul gastronomiei tradiționale românești: 2 obiective pentru promovare;
➢ Ruta bisericilor fortificate: 10 obiective pentru promovare;
➢Ruta bisericilor de lemn: 2 obiective pentru promovare:
➢ Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: 22 obiective pentru promovare;
➢ Ruta Sfântul Ladislau pe teritorilul României: 7 obiective pentru promovare;
➢ Traseul Castrelor Romane: 7 obiective pentru promovare și 2 obiective pentru restaurare;
➢ Ruta cetăților: 12 obiective pentru promovare;
➢ Ruta satelor cu arhitectură tradițională: 4 obiective pentru promovare și 6-8 gospodării/UAT pentru restaurare.

Atelier online – „Mărci de sustenabilitate pentru sectorul cultural”

În cadrul proiectului „Mărci de sustenabilitate pentru sectorul cultural”, realizat sub egida clusterului EUNIC România și finanțat de EUNIC Global – Rețeaua institutelor culturale ale țărilor membre ale UE –, aflat sub înaltul patronaj al Președinției franceze a Consiliului European, va fi organizat un atelier online de lucru, cu tema „Demersuri pentru sustenabilitate în cultură. Trei studii de caz”

Proiectul intenționează să faciliteze schimbul de bune practici între operatori culturali români si europeni, pe baze egale. Acest dialog deschis experților și profesioniștilor ar putea contribui nu numai la constituirea unei rețele naționale și internaționale de actori relevanți din domeniu – atât publici cât și independenți – ci și, mai ales, la reflecția asupra unor politici publice, susținute de resurse financiare adecvate,vizând sustenabilitatea sectorului cultural românesc. 

Participarea la acest atelier online este deschisă profesioniștilor și reprezentanților operatorilor culturali pe baza înscrierii la adresa bukarest-kf@bmeia.gv.at până pe 15 aprilie, ora 13.00. Emailul de confirmare a înscrierii va include și linkul de conectare.

Detalii despre atelier găsiți aici: https://www.bmeia.gv.at/ro/forumul-cultural-austriac-bucuresti/actualitate/evenimente/detail/article/atelier-online-al-eunic-romania-demersuri-pentru-sustenabilitate-in-cultura-trei-studii-de-caz/

European Capital of Smart Tourism 2023

Comisia Europeană a lansat concursul European Capital of Smart Tourism 2023. Termenul de depunere a candidaturilor este 1  Iunie 2023.

Există patru categorii pentru care orașele ca destinații turistice pot aplica: sustenabilitate, accesibilitate, patrimoniu cultural și creativitate.

👉Detalii: https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/index_en

Modificarea și completarea OUG 58/1998, privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România

Proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea OUG 58/1998, privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, este în consultare publică.
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România poate fi accesat aici: https://bit.ly/3LOjaUR.
Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectele de procedură de implementare se primesc la data de 18 aprilie 2022 la adresa de e-mail: dezbateri_publice@mat.gov.ro.

Detalii: http://turism.gov.ro/web/2022/04/08/proiectul-de-act-normativ-pentru-modificarea-si-completarea-oug-58-1998-se-afla-in-consultare-publica/

Liste obiective – rute turistice/culturale

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat listele cu obiectivele care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea promovării, respectiv restaurării, ce vor fi finanțate prin PNNR.
👉Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile, necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea restaurării acestora pot fi consultate aici:
https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2022/04/9b222c149d063e1325b4182ea888b1e5.pdf
👉Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile, necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea promovării acestora pot fi consultate aici:
https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2022/04/c67813c5e79787a063e2948950558c5a.pdf

👉Pentru mai multe detalii despre documentele suport, click aici:
https://mfe.gov.ro/pnrr-listele-obiectivelor-care-indeplinesc-criteriile-necesare-includerii-in-cadrul-rutelor-turistice-culturale-in-vederea-promovarii-respectiv-restaurarii/

Normele metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism

Guvernul României a aprobat, în ședința din 30 Martie, Normele metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism.

Elaborarea acestor norme reprezintă una dintre reformele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Componenta 11 – Turism și Cultură, prin care se urmărește înființarea Centrului Național de Coordonare Velo (CNCV), în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și crearea cadrului pentru operaționalizarea, la nivel național, a 3.000 km de trasee cicloturistice, având un buget dedicat de 247,5 milioane de euro.

Astfel, actul normativ stabilește:

·         tipologiile, caracteristicile și clasificarea traseelor cicloturistice în funcție de nivelul teritorial (naționale, regionale și locale), nivelul de dificultate (lejer, mediu și dificil) și formă (liniar și circuit);

·         omologarea, marcarea,administrarea și finanțarea traseelor de cicloturism;

·         reglementarea rolului și a atribuțiilor CNCV.

Totodată, vor fi dezvoltate o platformă națională eVelo și o aplicație digitală pentru telefoane inteligente, în vederea furnizării de informații tematice despre cicloturism, și va fi elaborat un studiu privind distribuția teritorială a traseelor cicloturistice la nivel național, pe baza unor criterii-cheie (de exemplu, reducerea congestiei traficului, promovarea ecoturismului), identificând actorii relevanți și integrând inițiativele existente de consolidare a patrimoniului natural și cultural.

”Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale”, a subliniat ministrul Cseke Attila, precizând că, astfel, se va dezvolta ecoturismul și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

Având în vedere inițiativele autorităților administrației publice locale de a amenaja trasee cicloturistice, aprobarea cadrului normativ va încuraja finanțarea unor astfel de proiecte la nivel național și va contribui la creșterea absorbției de fonduri destinate dezvoltării infrastructurii cicloturistice și a cicloturismului.

THE DESTINATION OF SUSTAINABLE CULTURAL TOURISM AWARDS 2022

Ediția de anul acesta a concursului THE DESTINATION OF SUSTAINABLE CULTURAL TOURISM AWARDS 2022 a fost lansată, iar termenul limită de depunere a aplicațiilor este 1 Iunie 2022.

Pentru al cincilea an consecutiv, ETC își continuă parteneriatul cu Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN), Europa Nostra și Rețeaua Regiunilor Europene pentru Turism Competitiv și Durabil (NECSTouR) pentru a încuraja dezvoltarea destinațiilor turistice durabile din întreaga Europă.
Tema ediției din acest an este „Relansarea turismului european prin patrimoniu cultural și digitalizare”. Premiile vor fi acordate pentru realizări ale destinațiilor turistice culturale care au produs rezultate semnificative legate de îmbunătățirea experienței vizitatorilor, respectând tradițiile și implicând comunitățile locale.
Această ediție primește sprijinul Asociației Europene a Arheologilor (EAA), Interpret Europe și ReInHerit Horizon2020 CSA.

Concurs European Heritage Awards – Europa Noastra Awards 2022

Vă informăm că a fost lansat concursul European Heritage Awards / Europa Noastra Awards 2022, cu data limită de depunere a candidaturilor: 1 Februarie 2022.

Mai multe informații aici: Apply – European Heritage Awards / Europa Noastra Awards

Conferință online ”Întâlnirile Amfiteatru” – lansarea platformei Observator Turistic

În data de 6 decembrie, ora 11.00, va avea loc o nouă ediție a conferinței online, ”Întâlnirile Amfiteatru”, dedicată dezvoltării locale. Scopul este lansarea platformei Observator Turistic

 Întâlnirea se va ține on-line pe Zoom: https://fundatia-amfiteatru.us4.list-manage.com/track/click?u=80aa81abd109ecf7a81eb71ec&id=6b4391540a&e=115cb3a13c 

 Evenimentul este organizat de Fundația Amfiteatru, iar în cadrul întâlnirii se va discuta despre cum contribuie “Observator Turistic” – noul proiect al Fundației Amfiteatru – la identificarea oportunităților de dezvoltare pentru comunități, companii și profesioniștii prin ceea ce am numit “ospitalitatea productivă”.

 Promovarea călătoriilor responsabile acolo unde comunitățile locale trăiesc și prosperă prin turism și gestionează resursele culturale și biodiversitatea este tema preferată în principalele dezbateri despre posibilele transformări ale modului în care se mișcă lumea pentru vacanțe. Publicații științifice, organizații profesionale, autorității, cercetători, specialiști, întreprinzători, mass-media, etc. au generat dezbateri și confruntări pentru a înțelege ce se întâmplă. Normal, au căutat și caută soluții. Accidentele de tip pandemie sunt provocări puternice dar forțele latente care au adus turismul între primele industrii globale există în continuare și caută căile potrivite pentru afirmare.

 În ultimii ani Fundația Amfiteatru a fost prezentă în circuitul european de dezbateri, a organizat în România programe/ proiecte/ evenimente la care au luat parte specialiști reprezentativi în plan internațional sau național.

Cum aflăm care sunt noile provocări din domeniul ospitalității?
Cum se  poate ajunge la o mai bună înțelegere a așteptărilor clienților?
De ce informații ar fi nevoie pentru elaborarea strategiilor și luarea deciziilor în sectorul public și privat?
Răspunzând acestor întrebări, în cadrul întîlnirii se are în vedere găsirea de noi idei care să conducă la know-how valoros pentru toți stakeholder-ii din turism.

Ghidul solicitantului pentru CP 16/2021 (MySMIS: POCA/972/2/1)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA), a lansat săptămâna aceasta spre consultare publicăGhidul solicitantului pentru CP 16/2021 (MySMIS: POCA/972/2/1), Fundamentarea deciziilor, planificare strategică și măsuri de simplificare pentru cetățeni la nivelul administrației publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate, împreună cu anexele acestuia.

Prin acest apel, AM POCA intenționează să acorde finanțare autorităților locale de la nivelul județului și municipiului, din regiunile mai puțin dezvoltate, care nu au obținut finanțare în cadrul apelurilor CP4 less/2017, CP6 less/2017, CP10 less/2018, CP12 less/2018 și CP13 less/2019.

Până la data de 14 octombrie 2021, ora 23:59 se derulează procesul de consultare a ghidului, iar opiniile și contribuțiile la îmbunătățirea acestui document sunt așteptate conform formatului pus la dispoziție în linku-ul de mai jos, link ce cuprinde atât ghidul solicitantului cât și anexele acestuia.

Detalii: http://www.poca.ro/anunturi/lansare-in-consultare-a-ghidului-solicitantului-pentru-cp-16-2021-mysmis-poca-972-2-1-pentru-regiunile-mai-putin-dezvoltate/

Consultare POR Centru 2021-2027 – dezvoltarea turismului

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru organizează în data de 30 septembrie, online, începând cu ora 10.00, întâlnirea: Consultare POR Centru 2021-2027 – dezvoltarea turismului.

În cadrul întâlnirii participanții pot afla informații despre POR Centru 2021-2027 – Prioritizarea acțiunilor dedicate turismului în cadrul axelor prioritare 7 și 8, dar și despre inițiativele  interregionale de dezvoltare a turismului (Proiectul InnovaSPA „Soluții inovatoare pentru regiuni cu stațiuni balneare”| rezultate, plan de acțiune Ø Proiectul RAMSAT ”Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil)

Persoanele care doresc să participle, sunt rugate să se înscrie accesând următorul link:

https://adrcentru.my.webex.com/adrcentru.my/j.php?MTID=m45e9966c07f8c172679d2e032a005c03

Finanțări pentru domeniul turismului Comisia Europeană

Comisia Europeană lansează Ghidul finanțării Uniunii Europene în turism. Acesta este rezultatul activităților de lobby ale HOTREC (Confederația asociațiilor naționale de hoteluri, restaurante, cafenele și unități similare din spațiul Uniunii Europene), orientate către instituțiile UE, împreună cu partenerii NET (Rețeaua pentru Sectorul Privat European în Turism).

Ghidul cuprinde o varietate de programe de finanțare incluse în noul buget, în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Next Generation EU. Scopul Comisiei este ca acest ghid să ajute companiile să tranziteze către o Uniune Europeană mai digitalizată, sustenabilă și incluzivă.

Ghidul va ajuta asociațiile/companiile naționale în găsirea unei finanțări adecvate. Conține linkuri către website-urile programelor UE relevante, cu ultimele actualizări (precum programe de lucru anuale sau apel pentru propuneri) și alte detalii pentru fiecare program. De asemenea sunt incluse în ghid exemple bazate pe programele anterioare.

Persoanele interesate trebuie să ia în considerare:

–          Identificarea programelor relevante și instrumentele financiare

–          Familiarizarea cu documentațiile specifice – online

–          Găsirea partenerilor în cazul în care este necesar sau folositor

–          Transmiterea propunerii, ofertei sau aplicației la timp

A se nota faptul că nu toate programele au fost deja aprobate de Consiliu și de Parlamentul European. Ghidul va continua să fie actualizat.

Ghidul are ca scop facilitarea accesării fondurilor europene în sectorul hospitalier pentru anii ce urmează.

Pentru mai multe detalii, accesați acest link.

Consultare publică

Comisia Europeană invită autoritățile naționale, dar și părțile interesate în domeniul turismului să participe la procesul de co-creare a planului de tranziție aferent turismului, prin completarea unui chestionar. Consultarea publică este deschisă până în 15 Septembrie 2021.

Acest proces este demarat în contextul în care sectorul turistic este unul dintre domeniile cele mai afectate de criza sanitară, iar Comisia Europeană propune statelor membre un set de măsuri de relansare a turismului, măsuri care țin de protocoale de siguranță, asigurarea informațiilor actualizate și găsirea de măsuri optime pentru revenirea la o viață economică și socială normală.

Chestionarul poate fi completat aici:  https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/TourismTransitionPathway

Finanțare Nerambursabilă HoReCa

A fost lansată procedura spre consultare publică pentru acordarea  sprijinului financiar pentru societățile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei, urmând ca în perioada imediat următoare să se stabilească data de lansare a programului.

Finanțarea Nerambursabilă este de până  800.000 de euro.

Valoarea ajutoarelor prin programul HoReCa reprezintă  20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

Se pot cumula sumele obținute în cadrul acestui program cu cele obținute prin orice alt program de finanțare nerambursabilă, în limita a 1.800.000 Euro / per societate.

Detalii despre structurile și cheltuielile eligibile puteți obține de aici:

A fost lansată procedura spre consultare publică pentru acordarea  sprijinului financiar pentru societățile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei, urmând ca în perioada imediat următoare să se stabilească data de lansare a programului.

Finanțarea Nerambursabilă este de până  800.000 de euro.

Valoarea ajutoarelor prin programul HoReCa reprezintă  20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

Se pot cumula sumele obținute în cadrul acestui program cu cele obținute prin orice alt program de finanțare nerambursabilă, în limita a 1.800.000 Euro / per societate.

Procedura se poate consulta prin urmatorul link:   PROCEDURA


Healing Solutions for Tourism – Innovation Challenge

Criza generată de virusul Covid 19 a zdruncinat economia globală cu un impact fără precedent asupra societății. Ca urmare, în sectorul turismului se iau măsuri pentru a face față situației actuale, punând siguranța persoanelor pe primul loc, prin promovarea responsabilității și colaborării între națiuni.

În acest sens, Organizația Mondială a Turismului (OMT) lansează un apel privind găsirea unor soluții care să contribuie la diminuarea impactului pe care criza cauzată de izbucnirea COVID-19 îl are asupra sectorului turismului. Această provocare se numește Healing Solutions for Tourism – Innovation Challenge (Soluții de vindecare pentru turism – Provocarea inovării) susținută de Organizația Mondială a Sănătății și se adresează startup-urilor, antreprenorilor, inovatorilor și tehnologiilor existente din întreaga lume care dețin soluții gata de implementare în vederea realizării scopului mai sus menționat și anume atenuarea impactului COVID-19 asupra turismului și oferirea de sprijin călătorilor, întreprinderilor și autorităților.

Cerința este ca aceste soluții să se încadreze în următoarele 3 categorii:

 1.  Vindecarea pentru oameni:soluții axate pe măsuri de siguranță, metode de igienizare, detectare timpurie, printre altele, pentru părțile interesate din turism (care vor fi utilizate de turiști, angajați din turism și corporații).
 2. Vindecarea pentru prosperitate: soluții axate pe aplicații digitale pentru turism, economie colaborativă, economie circulară, gestionarea veniturilor, revenire a cererii, investiții, printre alte domenii, care urmează să fie implementate pentru întregul sector pe viitor și pe termen lung.
 3. Vindecarea pentru destinații:soluții axate pe tehnici de revenire pentru destinații: comunicări privind criza, gestionarea crizelor, mobilitatea, re-brandingul destinațiilor turistice, recuperarea încrederii în călătorii, printre alte domenii conexe.

Participanții vor trece prin trei etape:

 1. Radiografierea aplicațiilor
 2. O evaluare a unui comitet de experți pentru a verifica disponibilitatea de a furniza și adaptabilitatea soluțiilor în diferite țări
 3. Comunicarea primelor startup-uri (startup-urile de top)

Următorii pași pe care OMT îi va urma constau în:

 • crearea unei broșuri digitale care să conțină cei mai buni furnizori de soluții de top pentru guverne în vederea redresării/revenirii turismului
 •  susținerea unei sesiuni de prezentare a finaliștilor pentru Statele Membre ale OMT, cu participarea Secretarului-general al organizației, în locația Wow Room a Universității IE;
 • conectarea startup-urilor cu UNWTO Innovation Network în care se regăsesc mai mult de 6500 de puncte focale din rândul antreprenoriatului, al corporațiilor, al instituțiilor publice și a celor educaționale, al incubatoarelor și al investitorilor.

Provocarea la inovare/apelul pentru soluții este deschis în perioada 25 martie – 15 aprilie 2020 iar start-uprile de top vor fi anunțate pe 20 aprilie a.c. Forumularul de înregistrare poate fi găsit accesând link-uk https://www.unwto.org/healing-solutions-tourism-challenge.

Târgul de Turism

20-23.02.2020

Târgul de Turism al României este locul ideal de prezentare a celor mai interesante oferte și atracții turistice din România și din străinătate.

Evenimentul este dedicat atât agențiilor de turism, touroperatorilor, participărilor internaționale și serviciilor turistice, cât si zonelor turistice din România prin intermediul: Administrațiilor Publice Locale, Asociațiilor de Turism, Oficiilor de Turism, Consiliilor Județene și al Primăriilor.

Reprezentanții Consiliilor Judeţene din Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Suceava, Timiș și Tulcea se asigură, prin prezența la târg, că România se află pe harta destinațiilor tale de anul acesta, iar reprezentanții orașelor Amara, Bistrița, Brașov, Botoșani, Constanța, Eforie, Făgăraș, Geoagiu Băi, Herculane, Hunedoara, Iași, Mangalia, Oradea, Piatra Neamț, Târgoviște, Timișoara și ai comunelor Afumați, Miroslava, Molivișu și Vama Buzăului au promovat cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, alături de meșteri populari de renume. Mai mult, 310 agenții și tour-operatori din Africa de Sud, Albania, Bulgaria, Croația, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Israel, Italia, Maroc, Palestina, Republica Moldova, România, Serbia, Spania, Tunisia, Turcia și Ungaria au prezentat oferte atrăgătoare pentru vacanțe de neuitat în anul 2020.

Tot în cadrul evenimentului a avut loc Conferința Târgului de Turism, ediția a III-a care a avut ca temă Impactul Social media în turism. Conferința s-a desfășurat pe trei paneluri de discuție: Vizibilitatea agențiilor de turism în social media, Strategii aplicate de social media și Agențiile de turism în deceniul social media și reunește speakeri din agenții de marketing și PR, agenții de turism, dar și influenceri.

Pentru mai multe detalii accesați https://www.romexpo.ro/ro/2020/02/20/unde-pleci-in-vacanta-anul-acesta-alege-ti-destinatia-perfecta-la-targul-de-turism-al-romaniei/

Alpin Film Festival 2020

25.02-01.03.2020

ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural de film, carte și fotografie, menit să celebreze și să promoveze civilizația montană. AFF este primul și unicul Festival Internațional de Film montan din România cu secțiuni paralele de carte și fotografie – destinația ideală pentru publicul amator de munte, aventură, adrenalină și sport.

Astfel, ALPIN FILM FESTIVAL îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, educaționale şi sportive, prin intermediul cărților, filmelor, expozițiilor de fotografie, dar și a dezbaterilor publice alături de invitați speciali. Manifestările se vor desfășura în perioada 24 februarie – 1 martie 2020, la Brașov, Predeal și Bușteni.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Primăria Orașului Predeal, Primăria Orașului Râșnov, Primăria Orașului Bușteni, și Centrul Național al Cinematografiei România.

Pentru mai multe informații accesați https://alpinfilmfestival.ro/

274 persoane

participante la dezbateri

20 de persoane

din ONG-uri și parteneri sociali instruiți în domeniile advocacy și lobby

32 de persoane

instruite/ formate în managementul destinației

785.974,30 lei

Valoarea totală a proiectului